Излекувана от коронавирус: Благодаря за човешкото отношение на екипа на белодробното отделение в Разград!

Случаят на Стояна Иванова* от Разград доскоро беше едно безименно число, което допълваше статистическата информация за новите случаи на заразени с коронавирус от областта ни. До преди дни, когато намери в себе си възраждащи се сили след болничното лечение, за да благодари на екипа на Отделението по пневмология и фтизиатрия в разградската болница за положените грижи и проявеното човешко отношение. Признателността изразява от свое име и от името на „бойното другарче“ на съседното легло в изолатора.

Който не е минал през това, не може да си го представи, сподели 64-годишната жена. Когато се чухме по телефона, тя разказа, че вече втори ден си е вкъщи, откакто е изписана от здравното заведение. Но събитията отпреди това, довели до настаняването й в изолатора с положителен тест за коронавирус, са се развили изключително бързо. Плановете за лятото са направени, Стояна вече била излязла в отпуска, когато се заразява при контакт с положителен за инфекцията извън семейния й кръг. Скоро след това започва да развива симптоми като висока температура, липса на обоняние и чувствителност. След телефонен разговор с личния си лекар й е назначено лечение, което обаче не дава резултат. Симптомите, които проявява, и повишаването на телесната й температура карат нея и близките й да се съмняват в диагнозата „коронавирус“. Заради това отива в болницата, където веднага й правят изследвания и я настаняват за лечение.

В продължение на 13 дни – от 10-ти до 22-ри юли, Стояна не е напускала болничната стая с бели стени, където времевите граници се размиват. „Всеки ден има очи, които да те попитат как си“, с благодарност сподели жената. Тя е прекарала инфекцията по-леко, докато жената, с която е била в една стая, е била в по-лошо здравословно състояние, но днес и тя е изписана и се намира вкъщи. Благодарение на професионализма на медиците, пред чийто подвиг се прекланят. В изолираното помещение, където се е намирала разградчанката, лекарите влизали с бели скафандри и допълнителни защитни средства, разказа тя и сподели впечатленията си, че и при тях има страх и умора.

Прилагането лечение – перорално и венозно, в болнични условия е подействало агресивно и крайно изтощително на организма. Минутите в болничната стая Стояна прекарва в леглото, което не е типично за всекидневната й рутина. Днес обаче се чувства добре. „Влязох срината, сега се чувствам като нов човек“, разказва ни тя.

Към вечно недоволните се обърна с думите да се научим, че има красота и живот във всичко и да виждаме това велико чудо Живота. Отделението, в което е лежала, не е било сред най-скоро обновяваните, но това не й пречи, все пак не си е платила за петзвезден хотел, както се изрази. По отношение на разказа на Мария Андреева от Гецово, публикуван по-рано в „Екип 7“, в който бяха изказани съмнения как се поставя диагнозата и възмущения от условията в болницата, Стояна разказа, че туби на терасата не е видяла. „Никого не съдя, посочи тя, но не трябва да гледаме само от собствената си камбанария“.

Днес Стояна вече не е заразна, установено е с кръвните тестове, които са й направени. Тя се намира в домашни условия, не е поставена под карантина, но лечението й – предимно с антибиотици продължава. Все още има остатъци от пневмонията, но това не я притеснява, защото коронавирусът вече го няма. Доскорошната пациентка все още се „събира“ – в емоционален, физически и психически план.

„Екип ПФО, благодарим ви!“, се обърна към лекарите излекуваната разградчанка и подчертава, че освен професионализъм, те притежават и големи сърца.

Десислава СТЕФАНОВА

* По настояване на жената истинските й имена са променени