Преболедувала коронавирус: Късметлии сме, че в Разград работят подобни лекари!

Коронавирусът засяга все повече хора – независимо от години, пол и професия. Така 48-годишната Павлина Опрева се оказва един от лежащите пациенти в Инфекциозното звено в разградската болница. Историята на инспекторката в Регионалната здравна инспекция започва с висока температура вечерта след работа на 27-ми миналия месец. Два дни по-късно жената вече изпитва и задух. След направена рентгенова снимка се разбира, че е развила пневмония. Сам по себе си този симптом не е гаранция за наличието на коронавирус, заради това Павлина се подлага на тест. Назначено й е антибиотично лечение – стандартното при лечение на пневмония, но подобрение не настъпва. Положителната проба от теста обаче не закъснява.

На трети този месец с поддържана висока температура и задух, е приета в Инфекциозното звено в областната болница. В отделението към него момент лежат 32 пациенти, а капацитетът му е 25 легла, заради което Павлина е сред първоначално настанените на кушетка. Курсът на лечението продължава 10 дни, разказа жената.

Днес вече отново се грижи за двете си деца вкъщи, където прекарва своята карантина. За положените грижи и старание обаче винаги ще бъде благодарна на трима инфекционисти, които се грижат за настанените в областната болница – началникът на звеното д-р Албена Княжева, д-р Йордан Петров, д-р Мариета Щерева. И тримата лекари не са от Разград, те дойдоха съответно от Варна и Русе. На техните плещи е стоварен всеки пациент, приеман в болницата, нуждаещ се от консултация и лечение независимо в кое отделение е настанен. Те полагат денонощни дежурства, работят по 30-40 часа, разказа Павлина. Въпреки това намират време да прегледат и съпруга й, който също се заразява с коронавирус.

„Късметлии сме, че в Делиормана работят подобни отзивчиви, грижовни и мили лекари!“, споделя своята възхита и преклонение жената. В разгара на инфекцията, когато потокът от пациенти е непрекъснат, работещите в здравното заведение са изправени на предела на силите си – от санитари, през сестри до лекари. Организацията в отделението според Павлина е добра, персоналът в звеното е достатъчен, но всички са видимо изморени. Напрежението е голямо, разказа жената, не се знае докога персоналът ще издържи физически и психически.

Според нея взетите на национално равнище противоепидемични мерки не са достатъчно строги, а и ние не ги спазваме. За да бъдем обаче в помощ на тези, от които очакваме да се грижат за нас, трябва да бъдем стриктни, категорична е Павлина. Сама тя е изложена на риск като инспектор, в чиито задължения влизат проверките за спазването на изискванията в различни обекти – заведения, аптеки, магазини. „Пазим се, взели сме мерки, няма страх“, посочи Павлина, а откъде се е заразила – може само да предполага. Освен до нея и мъжа й обаче инфекцията е успяла да достигне и до 5-годишната й дъщеря.

На лекарите Павлина пожелава да бъдат здрави, за да продължат да полагат грижи за пациентите си. А към гражданите се обърна с призива да ограничат контактите си, за да подпомогнат и спасят уменията на лекарите.

Източник: ЕКИП 7